Yemeklerde ya da meze olarak severek tükettiğimiz turşunun bağırsaktan beyin sağlığına kadar pek çok faydası olduğu biliyor muydunuz? Emsey Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Evnur Saray, fermente edilmiş ve işlenmemiş sebzelerin diyetimizde mutlaka yer alması gerektiğini belirterek sofralarımızın vazgeçilmezi turşunun faydalarını sıraladı.
Besinlerin korunması amacıyla uygulanan en eski yöntemlerden bir tanesi olan turşu, önemli antioksidanların ve besin maddelerinin üretilmesini sağlıyor. Turşunun minerallerin biyo-yararlılığını ve protein sindirimini olumsuz yönde etkileyen fitat gibi anti-besin öğelerinin ortadan kaldırılmasını sağladığını açıklayan Emsey Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Evnur Saray, turşuyu bir besin çeşidi veya çeşni değil, besin takviyesi olarak da değerlendirebileceğimizi belirtti.
Bağırsak mikrobiyotasının sağlıklı durumda olmasının, kişinin genel sağlıklılık durumunu etkilediğini belirten Dyt. Evnur Saray sözlerine şöyle devam etti: “Bağırsaklarımız, insan genomundan 100 kat fazla DNA içerir. Bu bakteriler sindirime yardımcı olmanın yanında, insan vücudunda üretilemeyen maddelerin de sentezini yaparak beslenmeyi destekler.
Önemli olan bu bakterileri yerine koyabilmek ve beslenmeleri için gerekli gıdayı verebilmektir. Probiyotiklerden zengin turşu gibi besin takviyelerini tüketerek, bu mikrobiyal yaşam alanına faydalı olacak şekilde beslenmek bizim genel sağlığımızı da olumlu yönde etkileyecektir.”
Turşunun Faydaları
Turşunun birçok faydası bulunduğuna dikkat çeken Emsey Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Evnur Saray, bunlardan birkaçını sıraladı: